Hvordan kan vi få en sterk naturmelding?
Det svake forslaget til naturmelding som regjeringa presenterte tidligere i høst, må styrkes gjennom behandling i Stortinget. Sabima er på saken.
Naturmeldinga er handlingsplanen for natur som Stortinget skal vedta vinteren 24/25. Denne handlingsplanen bygger på den gjeldende naturmeldinga fra 2015, Natur for livet, og skal dessuten svare ut våre nyeste forpliktelser i den internasjonale naturavtalen fra 2022.
Stortinget må styrke naturmeldinga
Skal naturmeldinga bidra til å stanse tapet av naturmangfold, må den være ambisiøs og full av kraftfulle virkemidler. Men regjeringa har lagt fram et forslag til naturmelding uten ny politikk og deres forslag ikke kommer til å stanse tapet av naturmangfold.
2752 arter har høy eller ekstremt høy risiko for å dø ut fra Norge i nær framtid.
Nå er det opp til Stortinget å gi oss en naturmelding som virker!
Dette gjør Sabima
Sabima og en bred koalisjon organisasjoner var raskt på ballen da den internasjonale naturavtalen ble inngått i Montreal. Etter bare et halvt år hadde seks organisasjoner laga «For naturen», der vi gav politiske, juridiske og maktstrukturelle anbefalinger til hvordan nå naturavtalens mål. Siden har vi venta på regjeringas oppfølging. Den kom i høst, og vi reagerte slik: Her får Stortinget mye å gjøre!
Regjeringas forslag har nå vært på høring. Sabima har skrevet et tydelig høringsinnspill.
Overordna mener Sabima at regjeringen ikke har fulgt opp målene i naturavtalen i naturmeldinga. Målsetningene og tiltakene regjeringen foreslår er vage og uforpliktende, og leverer ikke den nye rammen vi trenger for å stanse naturkrisa. Handlingsplanen må inneholde konkrete og målbare mål, og vise til hvilke virkemidler som skal iverksettes for å nå målene.
Noen hovedpunkter som Stortinget må følge opp:
- Arealbruk: Sett et målbart mål for å redusere nedbygging av den mest verdifulle norske naturen, og jobb for arealnøytralitet.
- Restaurering: Sett et målbart mål for restaurering av ødelagt natur.
- Vern: Vern av 30 prosent er bra, men det må være representativt og også gjelde i havet.
- Bunntråling i marine nasjonalparker må bli forbudt.
Les vårt mer omfattende høringsinnspill:
Sabimas høringsinnspill til ny naturmelding
Sabima deltok også i den muntlige høringen i Stortingets energi- og miljøkomité 12. november, som er komiteen der meldinga behandles. Høringa kan ses på Stortings-TV.
Etter høringa arbeides det i partiene og på Stortinget med å finne frem til endringer og formuleringer som kan vedtas av et flertall. Sabima bidrar det vi kan for å få på plass formuleringer som styrker meldinga:
- Vi møter enkeltpolitikere, miljøgrupperinger på tvers av partier, stortingskomiteer, partigrupper, andre organisasjoner og ulike kontakter i næringslivet for å fortelle hvilke kraftfulle virkemidler som må inn i naturmeldinga for at den skal virke.
- Vi oppfordrer til forskere, forfattere og andre grupperinger i samfunnet til å forfatte opprop og stille krav til at politikerne på Stortinget styrker naturmeldinga.
- Vi arbeider for at flere skal bli engasjert i og opplyst om den viktige prosessen som nå pågår med naturmeldinga, en prosess som vil prege naturmangfoldet og arbeidet med å bevare artsmangfoldet i mange år fremover.
Det hele skal avgjøres med debatt og avstemming i Stortinget. Foreløpig dato for dette er 30. januar 2025.
Tiden for å rope for en sterk naturmelding som stanser tapet av naturmangfold er NÅ!