Kantvegetasjonens framtid – vi har sendt innspill til NVEs skjøtselsveileder

Kantvegetasjon er naturens skjold mot flom, erosjon og forurensning – og livsviktig for biomangfoldet i våre vassdrag. Sabima har sammen med Naturvernforbundet, WWF Verdens naturfond, Norsk Friluftsliv, Norges Jeger- og Fiskerforbund og Den Norske Turistforening sendt et felles innspill til NVEs skjøtselsveileder for kantvegetasjon langs vassdrag.

Kantsonen langs vassdrag er beskyttet gjennom flere lover. Vannressurslovens § 11 er sentral. Vannressurslovens § 11 om kantsoner slår fast at det skal opprettholdes et naturlig vegetasjonsbelte langs vassdrag med årsikker vannføring som motvirker avrenning og gir levested for planter og dyr.

Kravet om opprettholdelse av kantvegetasjonen er ikke til hinder for at kantvegetasjonen kan høstes/skjøttes ved plukkhogst. Forutsetningen er at høstingen ikke øker avrenningen til vassdraget eller medfører en endring i livsvilkår for planter og dyr.

I forbindelse med utarbeidelsen av en skjøtselsveileder for kantvegetajson langs vassdrag, holdt NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) nylig en digital innspillsworkshop der de inviterte et bredt spekter av interessenter. Workshopen samlet rundt 60 deltakere, inkludert representanter fra forskning og forvaltning, som presenterte ulike deler av veilederens utkast. Det kom mange gode og relevante innspill under diskusjonene, og vi merket oss at flere av disse overlappet med våre egne hovedpoeng om behovet for å definere kantvegetasjonens økologiske funksjon. Dette gir oss håp om at våre perspektiver blir hørt og reflektert i den endelige versjonen av veilederen. 

Et viktig verktøy med stort potensial

NVEs veileder er et kjempeviktig steg for å styrke forvaltningen av kantsoner – en naturtype som er avgjørende for helsen til Norges vassdrag. Veilederen inneholder mange sterke elementer som vi setter stor pris på, blant annet illustrasjonene av hvordan kantsonens bredde påvirker ulike arter, og det generelle fokuset på å bevare naturlig vegetasjon.

Samtidig er det rom for forbedringer som kan styrke veilederen ytterligere. 

Våre hovedinnspill 

Sabima har sendt et innspill sammen med Naturvernforbundet, WWF Verdens naturfond, Norsk Friluftsliv, Norges Jeger- og Fiskerforbund og Den Norske Turistforening. Innspillet bygger på erfaringer fra forvaltning og naturvern, og vi har tre sentrale punkter:

  1. Definisjon av økologisk funksjon: Veilederen mangler en tydelig og faglig forankret definisjon av kantvegetasjonens økologiske funksjon. Dette er avgjørende for å sikre at tiltakene som foreslås, oppfyller formålet med vannressurslovens § 11 og naturmangfoldlovens § 8 . 
  2. Inkludering av naturmangfoldlovens sentrale paragrafer §§ 8-12: Veilederen bør tydeligere referere til naturmangfoldlovens krav til kunnskapsgrunnlaget (§ 8) og bruk av føre-var-prinsippet (§ 9). Disse prinsippene er spesielt viktige i skjøtsel av kantsoner, hvor kunnskapen om konsekvensene av ulike tiltak kan være usikker. 
  3. Fokus på samfunnsnytte: Kantsonenes mange naturgoder – som flomdemping, karbonlagring, vannrensing og rekreasjonsmuligheter – bør fremheves enda tydeligere i veilederen. 

Med dette innspillet håper vi å bidra konstruktivt til NVEs videre arbeid med veilederen. Vi er glade for å se at myndigheten arbeider seriøst og godt med å sikre kantsonenes viktige roller i både natur og samfunn. Våre innspill, sammen med de mange gode poengene som kom frem under workshopen, vil forhåpentligvis bidra til en veileder som blir et enda sterkere verktøy for forvaltningen. 

Les vårt innspill her 

NVEs utkast til skjøtselsveileder finner du her

 

Kategori: Nyheter

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt:

Linda Eide

Kommunikasjonsrådgiver

Medieviter

E-post: linda.eide@sabima.no