Artsjakten – en kunnskapsdugnad!

Den store artsjakten er en årlig nasjonal dugnad hvor det er om å gjøre å finne flest plante-, dyre- og sopparter i løpet av ett døgn. Bli med og finn så mange arter som mulig!

En gang i året, første lørdag i juni, mobiliserer vi alle som kan krype og gå til å finne så mange plante-, dyre- og sopparter som mulig i løpet av ett døgn. 

Hva er artsjakt?

Artsjakt er å finne arter, artsbestemme dem og registrere det du har sett i Artsobservasjoner. På Den store artsjakten ønsker vi å skape et øyeblikksbilde av artene vi kan finne i Norge. Eksperter og naturinteresserte møtes og jobber sammen for å kartlegge naturmangfoldet. Under artsjakten kan du lære deg nye arter og bli kjent med foreningene på de lokale turene som arrangeres over hele landet. Sammen skal vi få bedre kunnskap om artene!

Samtidig er det en konkurranse!

  • Hvem finner flest arter på ett døgn?
  • Hvilken lokale tur finner flest arter?
  • Hvilken kommune får flest registrerte arter?
  • Hvem blir årets nykommer?

I tillegg til heder og ære, blir det i noen kategorier også fine premier.

Hvem kan bli med?

Alle kan bidra. Er du en fugletitter? Liker du å grave i jord på jakt etter mark? Kanskje du har en kjærlighet for en spesiell naturtype? Eller et øye for små insekter?

Du deltar ved å registrere dine funn i Artsobservasjoner. Alle funn som registreres innenfor dette døgnet teller med i den endelige opptellingen av funn. Får vi ny rekord i år?

Du kan delta på en av de lokale turene som arrangeres i nærheten av deg, kartlegge i små grupper med venner og familie, eller delta på egenhånd.

Nominer en nykommer

Kjenner du en som har en kartleggerspire i seg? Er du kanskje en selv?

«Årets nykommer» er en som er fersk på å registrere arter i Artsobservasjoner. Det er ingen aldersgrense, men aldersgrensen for å ha egen bruker i Artsobservasjoner er 13 år. Det er heller ingen krav til at man skal ha registrert mange arter.

Man kan nominere andre eller seg selv. En jury i Sabima kårer vinneren.

Frist for nominering er første tirsdag etter Den store artsjakten. Send inn din nominasjon her, eller på epost til mikaela.olsen@sabima.no

Reglene til Den store artsjakten

Vi opererer med følgende regler:
1. Alle observasjoner skal være gjort den 1. juni mellom 00:00 og 24:00.
2. Rapportering av arter foregå i databasen Artsobservasjoner.
3. Fristen for å registrere funnene er vanligvis innen tre døgn etter arrangementet.
4. Vær sikker før du rapporterer! Kun sikre funn skal publiseres på Artsobservasjoner. Hvis du er i tvil om en art, spør en ekspert. 
5. Funn, særlig av sjeldne, rødlistede og fremmede arter må dokumenteres med bilder. Uspontane arter, slik som hageplanter, teller ikke med i Den store artsjakten.

Del dine funn på sosiale medier med emneknagg #artsjakten

Usikker på en art? Spør en ekspert om hjelp til artsbestemmelse.

 

Citizen science

Artsjakten er et eksempel på arbeidsmetoden citizen science, eller folkeforskning, som betyr at vanlige folk bidrar til økt kunnskap innenfor et vitenskapelig felt. Kall det gjerne en nasjonal dugnad!

Etter artsjakten vil eksperter validere og tolke funnene – og bruke de til å finne ut om det er interessant å undersøke mer i de ulike områdene. Artsjakten er vår variant av det som mange steder kalles “bioblitz”, hvor man i løpet av ett døgn prøver å registrere så mange arter som mulig.

Se alle våre kortfilmer om artsjakt!

Bli en artsjeger

Å kartlegge naturen er et viktig bidrag til å øke kunnskapen om hva som finnes i norsk natur, hvilke arter som er i tilbakegang og hvilke arter som lever hvor.

Kanskje oppdager i en helt ny art for Norge? Eller for vitenskapen?

Artsjakt er lærerikt, gøy og samtidig viktig!  Kunnskap om arter gjør at vi kan ta bedre vare på naturen.

Har du aldri kartlagt før?

Bli med på inspirerende artsjakt-turer sammen med dyktige kartleggere fra foreningene. En oversikt over organiserte turer deles i vår kalender i forkant av arrangementet. Les mer om hvordan kartlegge her.

Rapportere arter i Artsobservasjoner
Når artsjakten er ferdig, skal observasjonene rapporteres på nettsiden Artsobservasjoner. Få veiledning til rapportering her. 
– Har du ikke bruker i Artsobservasjoner? Kom igang her.
– Vær sikker før du rapporterer! Du må alltid være helt sikker på hvilken art du har observert før du rapporterer.  Er du usikker på en art? Spør en ekspert om hjelp!

Foto: Mikkel Soya Bølstad

Artsjakten er et samarbeid mellom Sabima, Norsk Botanisk Forening, Norsk Zoologisk Forening, Norsk entomologisk forening, Norges sopp- og nyttevekstforbund og Birdlife Norge og ble arrangert for første gang i 2015.

Bli med i det frivillige kartleggingsmiljøet

Takket være en enestående innsats fra frivillige i Birdlife Norge, Norsk Zoologisk Forening, Norsk entomologisk Forening, Norges sopp- og nyttevekstforbund og Norsk Botanisk Forening blir store deler av artene i naturen kartlagt hvert eneste år. Foreningene samler både det profesjonelle- og amatørmiljøet, og skaper et frivillig nettverk med kunnskap og kompetanse om arter i Norge. Vil du lære mer om ville arter i naturen, og være del av et frivillig fagmiljø sammen med andre naturglade amatører, meld deg inn i en av medlemsforeningene i Sabima.

GOD ARTSJAKT !

Spørsmål til artikkelen? Ta kontakt:

Mikaela Olsen

Økolog

E-post: mikaela.olsen@sabima.no

Telefon: 96603002